Rabu, 5 Januari 2011

10 Alasan Kenapa Dilarang Bercinta Dengan Suami Orang

1. SI DIA TIDAK AKAN BERANI MEMBUAT SEBARANG KOMITMEN DENGAN KAMU

Seorang lelaki yang tidak bahagia dalam rumah tangganya akan pasti terasa amat gembira dengan kehadiran kamu apatah lagi dia terasa dirinya diberi sepenuh perhatian yang mungkin tidak diperoleh dari isterinya sendiri. Pasti saban masa dia akan melahirkan rasa bahagianya berada di sisi kamu. Ini mungkin kelihatan seperti komitmen terhadap masa depan kamu. Tapi, percayalah itu hanyalah kata-kata manis sekadar untuk mendapatkan cinta kamu saja!

2. SANGGUP MENIPU ISTERINYA
Sikapnya yang tak jujur terhadap isterinya sendiri sudah cukup untuk dijadikan bukti jelas kepada kamu sikap sebenar si dia yang tak jujur. Dia sanggup mencari hiburan di luar rumah apabila mendapati ada masalah atau perkara yang tidak memuaskan hatinya di rumah, tanpa cuba untuk mengatasi masalah itu. Tambahan pula, kamu menjadi punca sebenar si dia menipu kepada isterinya. Ingat, si dia mungkin akan mengulangi sikap menipu ini terhadap kamu apabila kamu berdua menghadapi masalah dalam perhubungan kamu kelak.

3. HUBUNGAN SECARA SULIT
Merahsiakan sesebuah perhubungan itu sememangnya suatu perkara yang meletihkan. Melibatkan diri di dalam perhubungan sulit seperti ini akan membuatkan kamu kehilangan keyakinan diri kerana kamu akan ketinggalan dalam pelbagai aspek perhubungan yang indah. Kamu tidak boleh berjalan berdua-duaan dengan bebas dan bangga. Ini kerana kamu akan sentiasa diselubungi oleh perasaan takut dan bimbang. Takut orang lain terlihat kamu berdua-duaan lalu mengadu kepada isteri si dia. Mati kamu kena serang!

4. LELAKI LEBIH BERUNTUNG
Apa yang dimaksudkan di sini, dia dianggap lebih bertuah dalam masa yang sama tetap mempunyai sebuah keluarga yang akan tetap menyayanginya. Sebaliknya dalam diam kamu pula yang mengalami “kerugian” kerana terpaksa berkongsi kasih dengan keluarganya yang sah. Bayangkan, kamu tidak boleh menemaninya ke majlis-majlis formal kerana sudah pasti dia akan membawa isterinya. Kamu hanyalah sebagai teman di kala ingin mengubat kesunyian atau mencari hiburan jika ada masalah di rumah saja! Kamu kena ingat, mereka boleh berkahwin lebih daripada empat!

5. MAMPUKAH KAMU MENCINTAINYA?
Persoalannya, apakah kamu masih sanggup meneruskan perhubungan dengan seorang lelaki yang tidak jujur dan tidak hormat kepada isterinya? Dengan menjalinkan perhubungan secara sulit dengan kamu sudah jelas menunjukkan bahawa dia menganggap perempuan mudah untuk dipikat dan diperlakukan sewenang-wenangnya. Jika dia benar-benar menyayangi dan jujur dengan isterinya, sudah pasti dia sanggup berterus-terang. Alasan untuk tidak melukai hati isterinya bukannya alasan yang kukuh memandangkan dia sememangnya sudah melukai hati isterinya di saat dia menjalinkan hubungan dengan wanita lain!

6. SI DIA AKAN HILANG HORMAT TERHADAP KAMU
Jangan terkejut! Walaupun dia yang jatuh cinta pada kamu dan menarik minat kamu, di dalam hati lelakinya dia pasti akan pandang rendah terhadap wanita seperti kamu yang mudah terpedaya dengan kata-kata lelaki sepertinya. Siapa tahu, mungkin pada awalnya dia sekadar nak “test market” saja. Tak sangka pula kamu benar-benar terpikat. Lelaki pula, mana yang sanggup menolak tuah kan? Dalam keadaan seperti inilah yang selalunya akan timbul soal dipermainkan.

7. PEMUSNAH RUMAH TANGGA ORANG LAIN
Ingat ! Sebagai wanita, kamu seharusnya lebih memahami perasaan dan naluri kaum sejenis kamu. Dengan menjalinkan hubungan dengan suami wanita lain, menunjukkan bahawa kamu tidak menghormati hak kaum kamu sendiri. Bayangkan jika hak kamu diganggu atau cuba dirampas oleh orang lain? Sebaliknya ada pula yang sanggup berkomplot dengan si lelaki untuk menipu isterinya. Ingat, jika hari ini kamu mengambil hak orang lain, tak mustahil orang lain pula akan mengambil hak kamu suatu hari nanti! Renungkan!

8. KAMU MENIPU DIRI SENDIRI
Si dia sentiasa mengucapkan kata-kata manis pada kamu tetapi masih tidak menamatkan perhubungannya dengan isterinya dan pada masa yang sama masih tidak memulakan perhubungan yang sah dengan kamu. Inilah yang dikatakan sebagai “Action that speak louder than words” (pandai cakap tapi buatnya tidak!)

9. BERWASPADALAH DENGAN “BOOMERANG KESALAHAN
Kebanyakan orang tak kira sama ada wanita tau lelaki mempunyai sikap sukar untuk bertanggungjawab terhadap keputusan dan tindakan yang mereka lakukan secara terburu-buru. Manusia lebih mudah untuk mencari kesalahan orang lain daripada menanggung malu. Jika perbuatan si dia diketahui oleh isterinya atau saudara-mara, jangan terkejut jika dia menyalahkan kamu lalu membuatkan kamu terpaksa menanggung segala derita. Haiiiii Kasih ke mana, sayang ke mana. Tinggal kamu seorang yang menderita !

10. MASA ITU EMAS! DAN KAMU TIDAK SEPATUTNYA MENSIA-SIAKANNYA
Hubungan dengan lelaki yang telah berkahwin boleh berlanjutan selama beberapa tahun. Sedar tak sedar, usia kamu semakin meningkat. Apabila kamu sudah tua baru kamu sedar yang kamu terjerat dan tak boleh melarikan diri lagi. Jika boleh melarikan diri pun, kamu sudah tidak tahu apa yang patut kamu lakukan. Terasa begitu lama kamu mempersiakan zaman muda kamu menjalinkan hubungan yang TAK BERMAKNA!

7 ulasan:

 1. semua itu tanggapan umum sebab cinta dan perasaan itu tak pernah menipu sekiranya seseorg itu jatuh cinta pada seorg wanita. asas yg digunakan adalah suami org utk menyenangkan fakta dihuraikan. perkara ini perlu dibicarakan secara terbuka bkn meletakkan asas pada hanya satu nama "suami org" soalnya kalau seseorg yg bernama wanita itu menghargai suami tak mungkin kasih lain yg dicari dan bkn semua seseorg yg bernama suami org mempermainkan cinta seorg wanita yg dikasihi mungkin hanya beberapa kerat.bg saya asas cinta kepada seseorg tu adalah berdasarkan apa ? cinta itu adalah terlalu agung anugerah Allah s.w.t kepada setiap manusia ciptaannya. hanya kita sebagai manusia perlu bijak mempergunakan setiap apa yg dianugerahkan sama ada utk tujuan baik atau sebaliknya. kalau dilihat pada 10 hujah2 diatas semuanya adalah semata-mata menyalahkan bkn memperbetulkan apa yg benar. setiap insan berhak utk dicintai atau mencintai sekurang-kurangnya kebahagiaan yg dicari bkn menjalani kehidupan yg sengsara. pepatah seperti buang seseorg yg bercinta kelaut dia akan berenang ketepian dgn seekor ikan tapi buang seseorg yg kecewa dlm bercinta kelaut dia akan mati kelemasan. jadi pikirlah sendiri kerana kita perlu terbuka dalam isu ini tanpa menyalahkan sesiapa.

  p/s : saya komen artikel bkn komen pemilik blog terima kasih salam dari - Faris Zyedee

  BalasPadam
 2. saya suka melawat blog ini kerana byk mengutarakan isu-isu semasa yg boleh dikongsi dan pelbagai maklumat lain yg baik. syabas kepada pemilik blog ini semoga terus sukses memasukkan info-info terkini dan menarik. semoga apa yg dilakukan mendapat rahmat dan ganjaran . tahniah

  BalasPadam
 3. ye lah En Zaidee bukan semua lelaki burukkan , dah asam garam kehidupan manusia kita cuma tahu perangai seseorang itu setelah lama hidup bersama maka tak hairan lah andainya cinta akan beralih arah. Apapun sekiranya sesiapun berminat kepada seseorang itu pastikan dia itu bebas menjadi milik orang lain maka barulah boleh mengorak langkah seterusnya.

  BalasPadam
 4. I love what you wrote, you got all the facts right.

  BalasPadam
 5. jika ada istilah 'suami orang' maka adalah istilah 'suami binatang' dsb....sebenarnya dalam lslam tidak ada istilah 'suami orang' 'bermadu'...selagi lelaki tidak ada isteri sah lebih 4 orang maka mereka layak bernikah lagi asalkan ikut syariat..'madu' tidak ada..yang ada 'isteri-isteri'..tiada nombor....

  BalasPadam