Sabtu, 18 Disember 2010

Christmas Stamps

Hari Krismas atau juga dikenali sebagai Hari Natal, adalah perayaan terbesar untuk penganut agama Kristian, disambut setiap tahun pada tarikh25 Disember bagi memperingati kelahiran Jesus dari Nazareth, pengasas ajaran Kristian. Menurut Kitab Bible Perjanjian Baru, Jesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Jesus ini menepati ramalan-ramalan agama Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannya adalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin).

Perayaan Krismas pada lazimnya dirayakan setiap 25 Disember. Namun beberapa gereja (Gereja Ortodoks, Gereja Koptik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan negara (Mesir (Egypt), Habsyah (Etiophia), Rusia dan sebagainya) menyambutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory).

Adat resam moden perayaan ini termasuk pemberian hadiah, sambutan keagamaan di gereja, dan peragaan pelbagai hiasan, termasuk pokok Krismas, lampu hiasan, daun mistletoe, holi atau lakonan semula kelahiran Jesus (Anunciation). Santa Claus adalah merupakan tokoh mitos terkenal yang sering dikaitkan dengan adat memberi hadiah sempena Hari Krismas. Santa dipercayai merupakah hasil gabungan St. Nicholas dari Myra dan unsur-unsur Mitologi Nordic dengan mitologi Kristian, sementara penampilan modennya dipercayai hanya timbul pada abad ke-19.

Hari Krismas bukan sahaja disambut oleh penganut Kristian, bahkan juga oleh ramai orang yang bukan penganut agama ini sebagai salah satu perayaan kebudayaan yang berunsur sekular (keduniaan). Oleh kerana pemberian hadiah dan beberapa aspek lain perayaan ini melibatkan peningkatan kegiatan ekonomi antara orang Kristian dan bukan Kristian, maka Hari Krismas menjadi peristiwa utama bagi kebanyakan penggiat sektor peruncitan.


Sejarah

Kitab Perjanjian Baru tidak mencatat tarikh sebenar kelahiran Jesus.[2] Sehinggalah abad ke-19, para penulis kitab Kristian selalu berhujah bahawa 25 Disember merupakan tarikh sebenar kelahiran Jesus.[3] Bagaimanapun, tokoh sains terkemuka, Isaac Newton mendakwa tarikh Krismas telah dipilih agar bersempena dengan perayaan habisnya musim sejuk Rom kuno.[4]Walaupun tarikh moden solstis itu jatuh pada 21 atau 22 Disember, namun orang Rom menandanya pada 25 Disember.[5] Pada tahun 1889, Louis Duchesn

e berpendapat bahawa tarikh Krismas dikira sebagai sembilan bulan selepas 25 Mac, iaitu tarikh tradisi Jesus mula dikandung Maria.[6] Orang Kristian awal percaya bahawa Jesus disalib pada 25 Mac,[7] tarikh ekuinoks musim bunga mengikut takwim Rom.[8] Pendapat inkarnasi

berlaku pada tarikh yang sama dengan hari kewafatan Jesus selaras dengan kepercayaan Yahudi bahawa seorang nabi mati apabila berusia kamiran.[9] 9 bulan sebelum Krismas, disambut pula Pesta Khabar Malaikat Kepada Maria.[9]

Dies Natalis Solis Invicti

Hermann Usener, pada tahun 1899, menyatakan bahawa tarikh hari Krismas diambil dari suatu pesta orang Rom, Sol Invictus.[11] Beliua mengatakan, Gereja pada masa itu mengambil tindakan demikian supaya penyembah berhala Rom pada masa itu akan menganut agama Kristian, tetapi pada masa yang sama dapat mengekalkan tradisi me

reka.[11] Dies Natalis Solis Invicti, "Kelahiran Dewa Matahari," disambut pada 25 Disember. Gelaran pesta tersebut, Sol Invictus, menyebabkan dewa-dewa matahari disembah, yang mana ianya termasuklah dewa Elah-Gabal, dewa matahari Syria; Sol, dewa maharaja Aurelia (AD 270–274); dan Mithras, dewa tentera dalam mitologi Parsi.[12] Maharaja Elagabalus (218–222) memperkenalkan pesta tersebut dan menjadi popular semasa pemerintahan Aurelia, yang menj

adikan pesta tersebut sebagai cuti umum.[13]

Sambutan

Hari Krismas disambut sebagai perayaan utama dan cuti umum di keba

nyakan negara di dunia, termasuk yang majoriti penduduknya bukan penganut Kristian. Krismas disambut di negara bukan Kristian kerana diperkenalkan oleh bekas penjajah, diduduki oleh

kelompok minoriti Kristian atau menerima pengaruh budaya asing.

Walaupun kebanyakan negara menyambut Krismas pada 25 Disember setiap tahun, namun sesetengah gereja di Rusia, Georgia, Mesir, Armenia, Ukraine dan Serbia menyambutnya pada 7 Januari kerana mengikut kalendar Julius yang tarikh 25 Disembernya jatuh pada 7 Januari dalam kalendar Gregory.

Di seluruh dunia, sambutan Krismas dirai dalam pelbagai bentuk, dic

erminkan oleh kepelbagaian budaya dan tradisi sesebuah negara. Negara-negara yang hangat menyambut Krismas walaupun bilangan penduduk Kristian yang kecil seperti Jepun, telah menerima kebanyakan aspek-aspek sekular dalam sambutan Krismas seperti bertukar hadiah, hiasan lampu dan pokok Krismas.

Tradisi Gereja

Sambutan Hari Krismas sangat penting bagi gereja, iaitu sewaktu untuk mengadakan upacara atau majlis sambutan istimewa. Berikut ialah cara-cara Krismas disambut di gereja.

Paparan kelahiran Jesus Christ

Kebanyakan gereja mengamalkan adat memaparkan babak kela

hiran Jesus. Dimulai oleh St. Francis dari Asissi pada abad ke-13, tradisi yang berasal dari Itali ini diperluaskan ke ban

yak negara lain.

Babak kelahiran ini dipaparkan dalam bentuk patung sebesar saiz manusia, ataupun sekecil kotak mancis, diperbuat dari pelbagai bahan termasuk kayu, tembikar, kertas, kain, jerami, dan logam yang berwarna-warni.

Lingkaran Kedatangan

Lingkaran Kedatangan (

Advent wreath) ialah selingkaran dau

n-daun pain, ivy dan holi, dengan lima batang lilin di dalamnya yang digantung di dalam gereja. Lilin-lilin ini dinyalakan pada setiap Ahad pada musim Kedatangan, dan lilin di tengah dinyalakan pada pagi Hari Krismas. Gereja selalu dihiasi dengan dahan dan daun hijau, di samping juga dimasukkan

pohon Krismas.

Pembacaan kitab

Pada hari Krismas, diadakan sesi pembacaan kitab yang me

nceritakan kisah kelahira

n Jesus yang terkandung di dalam kitab Bible, di samping bacaan-b

acaan suci lain yang mengisahkan tentang bahaya kerakusan hawa nafsu manusia, dan mengenai datangnya Penyelamat (Messiah) yang telah dijanjikan oleh Tuhan kepada bangsa manusia.

Karol

Kebanyakan gereja juga mengamalkan upacara nyanyian karol yang dipersembahkan di dalam suasana nyalaan lilin, ke

banyakannya melibatkan nyanyian atau bacaan suci Bible oleh koir dan juga para penganut yang taat.

Sambutan awam dan komersil

Kawasan sekitar bandaraya sentiasa dihias indah untuk menyambut Krismas, termasuk menggantung sepanduk, panji-panji dan lampu berwarna-warni pada dinding bangunan, tiang-tiang lampu, dan pok

ok-pokok di sekeliling bangunan. Banyak juga bandaraya besar yan

g meletakkan sepohon pokok Krismas di tempat-tempat awam, seperti di Trafalgar Square di London, Times Square di New York dan Martin Place di Sydney. Tidak lupa juga kegiatan amal untuk menyeru warga kota agar menyalurkan sumbangan kepada golongan yang kurang bernasib baik.

Waktu perniagaan kedai dan pusat beli-belah dilanjutkan sebelum hari Krismas agar orang ramai diberi lebih banyak masa bagi membeli juadah makanan dan hadiah-hadiah Krismas. Tingkap kedai sentiasa dihias b

abak kelahiran Jesus, termasuk di gedung membeli-belah besar yan

g mampu menyediakan babak animasi untuk menghiburkan kanak-kanak. Gedung beli-bel

ah besar juga menyediakan seorang pelakon watak Santa Claus yang duduk di atas singgahsana untuk menden

gar permintaan kanak-kanak pada hari Krismas, di samping diambil gambar bersama para pengunjung.

Perarakan, hiburan jalanan dan konsert Krismas juga diadakan di

bandar raya. Sesetengah pekan mengadakan tradisi nyanyian karol oleh kumpulan koir dan persembahan penghibur ternama di dewan perbandaran atau di kawasan luar bangunan.

Sambutan seisi keluarga

Krismas merupakan hari untuk bersantai bersama sanak saudara ya

ng tinggal berjauhan, bertemu semula untuk bertukar-tukar hadiah, berkongsi kebahagiaan hidup dan untuk bersuka ria. Ada juga yang menyertai perarakan menyanyikan karol dari rumah ke rumah. Seperti juga gereja dan tempat awam, rumah kediaman juga wajib dihiasi indah sempena sambutan Krismas, dengan gantungan rimbunan daun kehijauan pada dinding-dinding, pohon Krismas di ruang tamu dan gantungan stoking merah besar pada tempat pendiangan api.

Pokok Krismas

Tradisi menghias pohon Krismas berasal dari negara Jerman. Selalunya pokok malar hijau menjadi pilihan, khususnya pokok fir yang tidak gugur daunnya atau pudar wanginya, dibeli dari dusun atau ditebang dari hutan, namun adakalanya pokok buatan menjadi pilihan.

Hari AsyuraHari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arab asyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram.

Mengikut masyarakat Islam, hari Asyura telah menyaksikan banyak sejarah besar dan keajaiban berlaku ke atas para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti juga yang diamalkan oleh Muhammad s.a.w.


Sejarah Asyura

Menurut tradisi masyarakat Islam, Nabi Muhammad s.a.w. melakukan puasa Asyura sejak di Makkah lagi memandangkan puasa Asyura merupakan amalan biasa masyarakat tempatan. Apabila baginda berhijrah ke Madinah, baginda turut mendapati yang kaum Yahudi turut berpuasa pada hari Asyura (atau bagi mereka adalah Yom Kippur yang juga pada hari kesepuluh). Ketika itu, baginda mengesahkan dan mensyariatkan puasa sehingga ia menjadi satu kewajiban kerana baginda merasakan masyarakat Islam lebih dekat dengan Nabi Musa. Ibn Hajar al-asqalani, dalam pernyataannya terhadap Sahih Bukhari mengatakan yang syariat puasa telah dijadikan kepada bulan Ramadhan setahun kemudian. Kini, masyarakat Islam melakukan puasa pada 10 Muharram sebagai amalan sunat dan bukan kewajiban.

Masyarakat Islam turut percaya akan berlakunya kejadian besar ketika 10 Muharram:

Sejarah Asyura bagi Perspektif Syiah

Pada masa zaman sebelum Islam, 'Asyura diperingati sebagai hari raya rasmi bangsa Arab. Pada masa itu mereka berpuasa dan bersyukur menyambut 'Asyura. Mereka merayakan hari itu dengan penuh kegembiraan sebagaimana hari Nawruz yang dijadikan hari raya di negara Iran. Dalam sejarah Arab, hari 'Asyura (10 Muharram) adalah hari raya bersejarah. Pada hari itu setiap suku mengadakan perayaan dengan mengenakan pakaian baru dan menghias kota-kota mereka. Sekelompok bangsa Arab, yang dikenal sebagai kelompok Yazidi, merayakan hari raya tersebut sebagai hari kegembiraan setelah kejayaan membunuh pemberontak kerajaan bani Umaiyyah yang diketuai cucu Rasulullah s.a.w iaitu Husain bin Ali dan para sahabat yang derhaka pada pemerintahan

Perkara sunat dilakukan pada hari Asyura

 1. Melapangkan masa / belanja anak dan isteri
 2. Memuliakan fakir miskin
 3. Menahan marah
 4. Menunjukkan jalan yang lurus/membetuli orang sesat/orang yang salah(terpesong aqidah(tauhid) dan akhlaknya)
 5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim(menghormati dan memuliakan mereka)
 6. Bersedekah
 7. Memelihara kehormatan diri
 8. Mandi Sunat dengan lafaz niatnya: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
 9. Bercelak
 10. Membaca Qulhuwallah(Surah Al-Ikhlas) hingga akhir seribu kali
 11. Sembahyang sunat empat rakaat dengan lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas al-Fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.
 12. Menjamu orang berbuka puasa
 13. Puasa Sunat Asyura dengan niatnya dibaca Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.

Robin HoodRobin Hood adalah tokoh dalam cerita rakyat Inggris. Ia adalah seorang bangsawan yang menjadi musuh Sheriff of Nottingham atau Prince John, melawan pejabat yang korupsi untuk kepentingan rakyat. Ia memimpin 140 orang yang disebut "Merry Men".
Mengapa Raja John Membenci Robin Hood?

Jum'at, 14 Mei 2010 - 16:20 wib Jumaat, 14 Mei 2010 - 16:20 wib
Novi Muharrami - Okezone Novi Muharrami - Okezone
Detail Berita
(foto: Ist) (Foto: Ist)

TAK ADA aroma Amerika dalam film ini, bahkan iringan lagu Bryan Adams yang terpatri dalam benak kita. TAK ADA aroma Amerika dalam filem ini, bahkan iringan lagu Bryan Adams yang terpatri dalam benak kita. Itulah Robin Hood ala Kevin Costner. Itulah Robin Hood ala Kevin Costner. Lalu, akan seperti apa film Robin Hood yang dirilis 14 Mei 2010 lalu ini? Lalu, akan seperti apa film Robin Hood yang dikeluarkan 14 Mei 2010 lalu ini?

Jangan Anda kira lagu-lagu modern dapat Anda nikmati di dalam film yang menjadi pembuka Festival Film Cannes. Jangan anda kira lagu-lagu moden boleh anda nikmati di dalam filem yang menjadi pembuka Festival Film Cannes. Hanya ada lantunan lagu-lagu tradisional Inggris yang akan menenggelamkan Anda ke dalam legenda Robin Hood, si penjahat kelas kakap yang bermarkas di hutan Sherwood. Hanya ada lantunan lagu-lagu tradisional Inggeris yang akan menenggelamkan anda ke dalam legenda Robin Hood, si penjahat kelas kakap yang berpangkalan di hutan Sherwood.

Ridley Scott, sutradara Gladiator asal Inggris, sejak awal ingin mengangkat dongeng rakyat Inggris di abad ke-16 ini secara utuh. Ridley Scott, sutradara Gladiator asal Inggeris, sejak awal ingin mengangkat dongeng rakyat Inggeris di abad ke-16 ini secara utuh. Ada beberapa penggalan kisah yang tak pernah terangkat, yakni siapa sebenarnya Robin Hood? Ada beberapa penggalan kisah yang tak pernah terangkat, yakni siapa sebenarnya Robin Hood? Mengapa dia didapuk menjadi penjahat kelas kakap di bawah kekuasaan Raja John pascakematian Raja Richard 'Si Hati Singa'? Mengapa dia didapuk menjadi penjahat kelas kakap di bawah kuasa Raja John pascakematian Raja Richard 'Si Hati Singa'?

Dalam film yang dibintangi Russel Crowe dan Cate Blanchett, semua dikemas ala cerita rakyat yang diangkat ke layar kaca. Dalam filem yang dibintangi Russel Crowe dan Cate Blanchett, semua dikemas ala cerita rakyat yang diangkat ke layar kaca. Keindahan tanah Inggris, hutan hijau, dan semenanjung pantai selatan digambarkan nyata dan membawa Anda ke masa tahun 1600an. Keindahan tanah Inggeris, hutan hijau, dan semenanjung pantai selatan digambarkan nyata dan membawa anda ke masa tahun 1600an. Namun melihat Russel Crowe dalam balutan baju perang tentara kehormatan Koloni Inggris, menjadikan bayangan Crowe dalam perannya di Gladiator juga hadir di sini. Namun melihat Russel Crowe dalam balutan baju perang tentera kehormatan Jajahan Inggeris, menjadikan bayangan Crowe dalam peranannya di Stardust juga hadir di sini. Tak heran, Crowe dan Scott telah bekerja sama sejak bermain dalam Gladiator. Tak heran, Crowe dan Scott telah bekerja sama sejak bermain dalam Gladiator.

Alkisah, Robin Hood ternyata hanyalah seorang pemanah di pasukan Raja Richard dalam Perang Salib ke Palestina. Alkisah, Robin Hood ternyata hanyalah seorang pemanah di pasukan Raja Richard dalam Perang Salib ke Palestin. Dalam perjalanan pulang melewati Prancis, Raja Richard benar-benar berhasrat menaklukkan kerajaan Prancis di bawah pimpinan Raja Phillip. Dalam perjalanan pulang melewati Perancis, Raja Richard benar-benar berhasrat menakluk kerajaan Perancis di bawah pimpinan Raja Phillip. Raja Richard pun sempat mengenal pribadi Robin Longstride, setelah dia berkelahi dengan Little John, musuh yang kemudian menjadi partnernya. Raja Richard pun sempat mengenal peribadi Robin Longstride, setelah dia berkelahi dengan Little John, musuh yang kemudian menjadi partnernya.

Lalu dalam penyerangan ke Kastil Prancis, Raja Richard pun terkena anak panah pasukan musuh. Lalu dalam penyerangan ke kubu Perancis, Raja Richard pun terkena anak panah pasukan musuh. Dokter yang ikut dalam pasukan Raja Richard pun menyatakan, Si Hati Singa telah gugur di medan perang. Doktor yang ikut dalam pasukan Raja Richard pun menyatakan, Si Hati Singa telah gugur di medan perang. Robin 'Hood' Longstride paham usai kematian raja akan terjadi kekacauan di pasukan Inggris. Robin 'Hood' Longstride paham usai kematian raja akan terjadi kekacauan di pasukan Inggeris. Dengan mengajak Little John, Will, dan Alan, serta beberapa rekan lainnya, Robin menuntun mereka pergi ke selatan Prancis, yang diketahui kalau ada kapal kerajaan yang menunggu. Dengan mengajak Little John, Will, dan Alan, serta beberapa rakan yang lain, Robin menuntun mereka pergi ke selatan Perancis, yang diketahui kalau ada kapal kerajaan yang menunggu.

Cerita yang sangat kompleks menggambarkan kalau ada pembelot di kerajaan Inggris yang menjadi informan ke Raja Phillips. Cerita yang sangat kompleks menggambarkan kalau ada pembelot di kerajaan Inggeris yang menjadi informan ke Raja Phillips. Awalnya Ibu suri (ibunda raja Richard dan Pangeran John) menengarai informan ini adalah istri kedua John, Isabella of Angoulême (Léa Seydoux). Awalnya Ibu suri (ibunda raja Richard dan Putera John) menengarai informan ini adalah isteri kedua John, Isabella of Angoulême (Léa Seydoux). Tapi siapa sangka, ternyata sahabat Pangeran John sendirilah yang menjadi informan dan bahkan memecah belah masyarakat Inggris. Tapi siapa sangka, ternyata sahabat Putera John sendirilah yang menjadi informan dan bahkan memecah belah masyarakat Inggeris.

Singkat cerita, Robin pun bisa kembali ke Inggris setelah menekuk pasukan Prancis yang sengaja menghalangi perjalanan Sir Walter Loxley, tangan kanan Raja Richard, untuk membawa pulang mahkota sang raja. Singkat cerita, Robin pun boleh kembali ke British setelah menekuk pasukan Perancis yang sengaja menghalang perjalanan Sir Walter Loxley, tangan kanan Raja Richard, untuk membawa pulang mahkota sang raja. Loxley gugur di perjalanan. Loxley gugur di perjalanan. Jadilah Robin dan teman-teman menyamar menjadi pasukan kerajaan yang ditugaskan mengirim mahkota, sehingga bisa masuk ke dalam kapal kerajaan. Jadi Robin dan teman-teman menyamar menjadi pasukan kerajaan yang ditugaskan menghantar mahkota, sehingga boleh masuk ke dalam kapal kerajaan.

Di sinilah muncul Lady Marion (Cate Blanchett), perempuan yang membuat Robin jatuh hati kepadanya. Di sinilah muncul Lady Marion (Cate Blanchett), perempuan yang membuat Robin jatuh hati kepadanya. Lady Marion adalah perempuan yang kuat dan juga ksatria tangguh. Lady Marion adalah perempuan yang kuat dan juga ksatria tangguh. Meskipun menantu dari orang terkaya di Pepper, Nottingham, dia adalah perempuan yang setia. Walaupun menantu dari orang terkaya di Pepper, Nottingham, dia adalah perempuan yang setia.

Sebaiknya Anda menyempatkan diri menonton film epik Inggris ini. Sebaiknya anda menyempatkan diri menonton filem epik Inggeris ini. Sedikit merogoh kocek di akhir pekan tidak akan membuat Anda rugi. Sedikit merogoh kocek di akhir pekan tidak akan membuat anda rugi. Pasalnya, film yang berdurasi 2 jam ini memang bisa menenggelamkan Anda ke dalam peperangan klasik dua negara koloni terbesar, Prancis dan Inggris. Pasalnya, film yang berdurasi 2 jam ini memang boleh menenggelamkan anda ke dalam peperangan klasik dua negara jajahan terbesar, Perancis dan Inggeris. Dalam film ini juga banyak percakapan dalam bahasa Prancis. Dalam filem ini juga banyak percakapan dalam bahasa Perancis. Tak heran, jika film ini kemudian diputuskan menjadi film pembuka di Cannes, Prancis. Tak heran, jika filem ini kemudian diputuskan menjadi film pembuka di Cannes, Perancis.

Film ini juga tidak menyinggung patriotisme rakyat Prancis tentunya. Filem ini juga tidak menyinggung patriotisme rakyat Perancis tentunya. Namun semangat nasionalisme rakyat Inggris tergambar di akhir cerita, saat Raja Phillips memimpin langsung pasukannya untuk menyerbu Inggris, setelah si pengkhianat kerajaan Inggris, Godfrey, mengatakan Inggris telah terpecah belah karena para bangsawan di Utara dan Selatan akan menyerang Buckingham. Namun semangat nasionalisme rakyat Inggeris tergambar di akhir cerita, ketika Raja Phillips memimpin langsung pasukannya untuk menyerbu Inggeris, setelah si pengkhianat kerajaan Inggeris, Godfrey, mengatakan Inggeris telah berpecah belah kerana para bangsawan di Utara dan Selatan akan menyerang Buckingham.

Bagaimana lengkapnya cerita ini? Bagaimana lengkapnya cerita ini? Tonton saja! Tonton saja! Ingat, jangan pernah membayangkan alur cerita Robin Hood 'Kevin Costner'. Ingat, jangan pernah membayangkan alur cerita Robin Hood 'Kevin Costner'. Biarkan imajinasi Anda lepas sejak detik pertama film ini diputar. Biarkan imajinasi anda lepas sejak saat pertama filem ini dimainkan. Inilah kisah sejati Robin Hood, seperti Ridley Scott menyatakan: The Untold Story of Robin Longstride, sebelum menjadi Robin Hood dan hidup damai di dalam Hutan Sherwood. Inilah kisah sejati Robin Hood, seperti Ridley Scott menyatakan: The Untold Story of Robin Longstride, sebelum menjadi Robin Hood dan hidup damai di dalam Hutan Sherwood.

Sutradara: Ridley Scott Pengarah: Ridley Scott
Penulis Skenario: Brian Helgeland Penulis Senario: Brian Helgeland
Russell Crowe: Robin Longstride Russell Crowe: Robin Longstride
Cate Blanchett: Marion Loxley Cate Blanchett: Marion Loxley
Max von Sydow: Sir Walter Loxley Max von Sydow: Sir Walter Loxley
Mark Strong: Godfrey Mark Strong: Godfrey
Oscar Isaac: Prince John Oscar Isaac: Prince John
Danny Huston: King Richard The Lionheart Danny Huston: King Richard The Lionheart
Mark Addy: Friar Tuck Mark Addy: Friar Tuck
Kevin Durand: Little John Kevin Durand: Little John
Scott Grimes: Will Scarlet Scott Grimes: Will Scarlet
Alan Doyle: Allan A'Dayle.(uky) Alan Doyle: Allan A'Dayle. (Uky)


Drakula hantu yang smart


Drakula sebagaimana kita banyak mendengarnya adalah penghisap darah yang merupakan tokoh utama rekaan ciptaan Bram Stoker dalam novelnya Dracula yang diterbitkan pada tahun 1897. Di tahun 2000an Drakula kembali dipopularkan melalui filem Van Helsing yang dibintangi oleh Hugh Jackman yang merubah petualangan Abraham Van Helsing (tokoh protagonis dalam novel Dracula) menjadi penuh dengan aksi dan menegangkan. Namun sesungguhnya tokoh sebagaimana banyak literatur Drakula adalah benar ada dan hidup nyata dialam dunia ini. Namun tentu saja tidak sama sebagaimana gambaran Bram Stoker.

Drakula kecil bernama asli Vlad Tepes (Vlad III). Lahir kir
a-kira bulan Disember 1431 M di Benteng Sighisoara, Transylvania, Romania. Ayahnya bernama Basarab (Vlad II). Lalu Vlad Tepes terkenal dengan sebutan Vlad Dracul, kerana keanggotaannya dalam Kumpulan Naga. Kumpulan Naga atau kira-kira adalah kasta ataupun Golongan waktu itu termasuk orde yang cukup disegani dan besar pengaruhnya, baik didalam negerinya ataupun keluar. Dalam bahasa Romania, "Dracul"bermaksud naga. Sedangkan akhiran "ulea" ertinya "kanak-kanak dari". Dari gabungan kedua-dua kata itu, Vlad Tepes dipanggil dengan nama Vlad Draculea (dalam bahasa Inggeris dibaca Dracula), yang bererti kanak-kanak dari sang naga. Vlad mungkin sebutan untuk kaisar, dinasti, raja atau sejenisnya dalam bangsa rumania dahulu. Drakula kecil hidup di kawasan-kawasan Wallachia, di mana mayat, darah pembunuhan, pembunuhan, dan kepala tanpa badan, atau sebaliknya badan tanpa kepala adalah pemandangan biasa pada saat itu.

Dibanyak negara di dunia terutama eropa barat, juga mengambarkan sosok drakula sebagai pembunuh kejam dan sudah banyak mengarah kepada sosok diluar manusia biasa atau cenderung seperti sosok manusia jadi-jadian, mungkin kerana pengaruh novel Stoker, walau dibanyak muzium-muzium, seperti bahasa Inggeris, Ireland, Jerman , Perancis menuliskan kisah-kisah kekejaman yang tidak ada kaitannya dengan novel karya Stoker. Kita banyak menemui tulisan, risalah, media dan lainya tentang kekejaman dan tragedi mengerikan yang dilakukan Vlad Drakula. Terutama negara-negara yang memang pernah menjalin hubungan sejarah dengan Vlad Drakula, seperti Jerman dan Turki.

Namun di Eropah timur, terutama negaran
ya, Vlad Drakula dipuji sebagai sebagai tokoh pahlawan dijamannya. Bahkan tidak segan beberapa galeri seni, mengatakan sosok Vlad Drakula adalah seorang normal sebagaimana para Raja-Raja dijamannya. Membunuh, membantai dan ritual penyiksaan adalah wajar, sebagaimana banyak dilakukan oleh para pemimpin-peminpin kerajaan pada ketika itu. Mereka mengagumi sosok seorang Vlad III sebagaimana Vlad-Vlad lain. Sempat tersiarpula, dijaman Vlad III Romania memasuki era keemasan, dengan banyak memenangi peperangan yang dipimpin langsung oleh Vlad III alias Vlad Dracula. Bahkan saat ini disinyalir, beberapa kaum di Romania, sibuk mengkampanyekan Vlad Drakula sebagai Pahlawan, setanding dengan para pahlawan dunia lain.