Isnin, 28 Februari 2011

Benda yang Tidak Kita bawa Ke Dunia Ini


Ketika lahir, kita tidak membawanya ke dunia ini dan ketika meninggal pun, kita tidak boleh membawanya pergi.

Erti dan makna peribahasa ini ingin menasihati, menyedarkan kita agar tidak hanya fokus kepada wang dan kekayaan semata-mata, apalagi menganggapnya sebagai segala-galanya. Dengan demikian ketika kita kehilangan wang, harta benda, tidak akan terkandung dalam kesedihan dan penderitaan. Kerana ketika lahir, kita tidak membawanya ke dunia ini, maka apa pun yang boleh kita capai dan peroleh pada waktu yang lalu, pasti boleh didapatkan kembali pada saat ini maupun pada masa-masa yang akan datang.

Kita mesti menyedari masih ada kekayaan lain yang lebih berharga, lebih bernilai dan lebih kekal yang boleh digunakan untuk mencari wang itu sendiri, seperti kesihatan dan semangat.

Cerita:

Alkisah seorang lelaki mengalami stress berat dan hampir bunuh diri kerana bisnesnya gagal dan semua tabungannya habis.

Lalu, ia dibawa ke ahli psikologi. Dengan mulut komat-kamit, ia berkata, “Saya telah habis…… saya telah habis…. dan habislah saya………”

Seperti orang yang bingung, kehilangan akal namun dia masih sempat mengeluh.

“Semua yang saya usahakan dari awal lenyap seketika. Wang bermilion-milion yang saya kumpulkan mengwap bagaikan gas. Tidak ada ertinya hidup ini lagi ….. saya benar-benar sudah habis …benar-benar habis…. dan habislah saya.”

Setelah itu, ia tertunduk lesu. Air matanya seakan-akan tak tertahankan dan mulai membasahi kedua pipinya. Dari raut mukanya terlihat kesedihan yang amat mendalam.

Lalu dengan tenang, doktor yang dari tadi sengaja memberikan kesempatan kepada lelaki itu untuk meluahankan perasaannya lalu bertanya, “Apakah kamu masih boleh melihat?”

“Boleh.”

“Apakah tangan dan kaki kamu masih boleh digerakkan?”

“Boleh.”

“Apakah otak kamu masih boleh berpikir?”

“Boleh.”

“Kalau begitu, kamu belum habis, masih tersisa begitu banyak aset-aset produktif.”

Dengan bahasa mandarin yang fasih, doktor tersebut berkata,

Lalu ia bertanya kepada pemuda yang mulai menyedari kekeliruannya itu, “Ketika kamu dilahirkan, apakah sudah mempunyai wang?”

“Tidak”

“Apakah kamu akan membawa wang ini ke liang kubur?”

“Tidak”

“Jadi tidak ada yang habis……”, lanjut doktor tersebut menyakinkan.

Oleh sebab itu jangalah terlalu bersedih bila gagal atau kehilangan kedudukan, wang atau harta benda.


Berjuang kembali dengan semangat dan keyakinan seperti dulu!
“Kejayaan pasti boleh diraih kembali”

Salam sukses untuk Anda

Harga Barang Semakin Naik , Aku Semakin Tersepit

Rakyat tidak meminta subsidi dari kerajaan, malahan rakyat juga tidak tahu jika kerajaan memberikan subsidi. Melainkan subsidi yang diberikan secara langsung. Benarkah selama ini rakyat mendapat subsidi dari pelbagai jenis barang? Sebelum ini yang hanya disebut-sebut ialah subsidi petrol. Kini dipanjangkan pula kepada subsidi beras, tepung, gula dan macam -macam lagi.. mungkin satu masa nanti subsidi tol pakaian, air, api dan segala macam barang pula dijadikan alasan.

Jika benarlah kerajaan memberikan subsidi kepada barang-barang yang dikatakan mendapat subsidi kerajaan, cuba fikir dan bayangkan berapakah harga sebenar barang atau perkhidmatan tersebut jika tiada subsidi langsung. Jadi persoalannya yang perlu difikirkan, adakah benar wujud subsidi seperti yang dicangan oleh kerajaan? atau kerajaan yang sekarang memerlukan subsidi daripada rakyat untuk terus hidup dengan bermewah-mega?

Benarkah subsidi wujud? Bagaimanakah subsidi ini dijalankan? Siapa yang boleh memberikan bukti dan fakta tentang kewujudan subsidi? Adakah penyata kira-kira yang menunjukkan kewujudan subsidi? Atau, ianya hanya rekaan di atas kertas sebagai alasan untuk menjawab isu kenaikan harga barang keperluan.

Sumber Malaysia Today

Disebabkan kenaikkan harga barang secara perlahan-lahan duit kita semakin kecil kalau dulu duit RM 200 boleh beli stok dapur untuk sebulan tapi sekarang pergi Tesco, Giant atau carrefour dengan RM 200 dapat beli kurang dari separuh troli dalam 3-4 barang troli pun rata jer.

Pendapatan aku suami isteri adalah dalam RM 6K-7K sebulan tapi tiap2 hujung bulan duit dah kering. Kos sara hidup kat kl memang tinggi sewa rumah, belanja dapur, bil-bil , belanja sekolah anak-anak, minyak kereta, bayar hutang kereta, rumah , kredit kad dan lain-lain lagi.

Kad Kredit - Penggunaan kad kredit kami suami isteri dah lama henti penggunaannya cuma bayar hutang dia tiap-tiap bulan.

Rumah -Disebabkan kerja tentulah nak buat harta jadi beli lah rumah kalau nak beli rumah di kl terutama rumah teres tentu tak mampu harga melambung mahal tapi disebab teringin nak rumah teres terpaksalah beli di luar kl, bila beli di luar kl tentu susah nak tinggal kat rumah sendiri sebab nak berulang alik kerja jauh. Rumah yang di beli kena bayar kat bank tiap-tiap bulan dalam masa yang sama terpaksa menyewa rumah di kl satu pembaziran lagi.

Kereta - Kat kl tak pakai kereta pun susah sebab kat Malaysia public transport bukannya cukup kalau nak guna public tranport letih la!! kena tukar naik train pastu kena sambung naik teksi lagi. Tempat kerja kami suami isteri bebeza so mau tak mau kena ada 2 biji kereta.

Sekolah anak - Anak-anak bila semakin membesar lagi banyak belanja , nak bayar duit asrama, duit poket dia orang untuk sebulan dalam RM 60.00 X 3 = RM 180.00 itu untuk belanja sekolah belum lagi lain-lain belanja nak beli bukulah , kurikulum lah itu ini.

Bil-Bil - Tiap-tiap bulan bil letrik, air mesti kena bayar takan nak bergelap kot dan tak der air, astro mesti mau tengok , internet dah jadi kemestian zaman sekarang. Bil talifon , errm bil talifon rumah, talifon bimbit lagi , ada anak 3 orang makna nya top up kena bayar untuk 3 org termasuk diri sendiri so 4 orang lah. Budak-budak dia orang tau nak jer , aku dulu kalau mak abah kata tak der duit so tak minta lah lagi , tapi budak sekarang bukan macam tu yang dia orang tau nak jer.

Sejak dua menjak ni baru aku perasan dah lama aku tak beli kain nak buat baju kurung pergi kerja sampai aku pun dah lupa untuk beli untuk diri sendiri sebab duit asyik tak cukup jer . Kalau dulu tahun 1994 masa aku mula kerja hampir tiap-tiap bulan aku akan buat baju baru.
Kadang-kadang kesian juga tengok suami aku pergi kerja pakai baju-baju lama jer , di sebabkan tu aku sekali sekali pergi juga kedai kain beli kain untuk buat baju kemeja dia , suami aku jenis badan besar (org putih) so baju size dia kat shopping complex ni memang tak ada , terpaksa di tempah kos tempah baju pun bukan murah.

Disebabkan kerja hari-hari mengadap komputer cubalah nak cari side income kat internet sebab orang kata boleh buat duit dengan internet maka aku pun cuba-cuba lah buat blog ni tapi sampai sekarang tak der pun duit dari nuffnang....sedih.