Khamis, 17 Februari 2011

Bertemujanji selepas bercerai


Perhubungan yang telah lama terjalin tidak akan berakhir dalam sekelip mata. Memang, ada perkahwinan yang dibina lebih 20 tahun akhirnya musnah begitu sahaja. Tetapi bila diimbas kembali, perhubungan suami isteri itu mungkin telah retak selama beberapa tahun sebelum perkahwinan itu berkecai.

Mungkin ia berlaku kerana si dia sebenarnya bukanlah pasangan yang tepat. Siapa tahu? Apapun, apabila pasangan anda telah tiada, diri pasti akan rasa kehilangan ditambah pula rasa dikhianati dan timbul kebingungan.

Apabila sebuah perkahwinan menemui kegagalan, ramai wanita mungkin bertindak menjalin hubungan dengan lelaki lain.

Sejujurnya, boleh dikatakan kasih sayang secara fizikal selalunya akan hilang lebih awal sebelum berakhirnya perkahwinan tersebut. Jadi, apabila diri berasa terluka, perkara lumrah yang dilakukan manusia termasuk wanita adalah cuba menjalinkan hubungan dengan lelaki lain untuk menyakinkan diri bahawa mereka masih mempunyai daya tarikan.

Sebenarnya pengajaran pertama untuk memulih dan membina semula kehidupan adalah dengan bertindak – jangan mencari cinta.

Sebaliknya carilah persahabatan, keseronokan atau apa sahaja asalkan ia bukan cinta. Sebabnya, apabila harga diri sedang terumbang-ambing dan anda ketika itu juga ‘terdesak’, ia hanya akan mendorong anda kepada lelaki ‘jahat’. Pastinya, kita tidak mahu keadaan itu berlaku pada diri masing-masing.

Jadi apa yang perlu dilakukan dahulu? Ketika ini, anda telahpun bersedih dan berkurung di rumah selama beberapa minggu.

Kini, tibalah masa untuk anda bangkit, bersihkan diri dan beri kekuatan kepada diri untuk keluar seketika tidak kira berjalan-jalan atau berseronok. Mungkin kata-kata ini dapat membantu. Senyumlah dan dunia akan tersenyum kembali kepada anda.

Jangan biarkan diri menyendiri. Luahkan kesedihan dan kekecewaan pada teman-teman. Mereka boleh menemani anda secara bergilir-gilir. Suruh mereka membawa anda keluar bersiar-siar.

Ingat! Anda tidak perlu menangis selamanya. Namun ia akan berlarutan jika anda tidak bangkit berusaha melawannya. Tiada apa yang paling teruk selain daripada menangisi dan memberi simpati kepada individu yang sudahpun menjadi sejarah.

Rancang untuk sentiasa sibukkan diri. Jika anda tidak mempunyai ramai teman, langkah terbaik adalah dengan mendaftarkan diri ke gimnasium.

Dengan cara itu anda bukan sahaja dapat bertemu dengan ramai orang, tetapi turut membantu meningkatkan lagi semangat diri.

Apa yang dilihat, ramai yang memasuki gimnasium bukan sahaja beroleh tubuh yang pejal tetapi ia juga membantu mengubah kehidupan mereka menjadi bertambah gembira, bertenaga, positif dan lebih tenang.

Sumber Internet....

Cinta lewat usia


Benarkah usia mempengaruhi hasrat cinta seseorang?

DALAM urusan percintaan, ada beberapa persamaan yang pastinya dialami oleh setiap orang dalam pelbagai peringkat usia.

Misalnya, bangkit perasaan berbunga-bunga saat sedang jatuh cinta, sehingga ada di antara anda mengalami tekanan perasaan, rasa sedih dan sakit hati disebabkan patah hati. Namun, dari segi sasaran dan prioritasnya, ia jelas berbeza.

Usia 30-an

Ini merupakan saat di mana anda mula memikirkan alam perkahwinan dan mencari seseorang untuk dijadikan teman hidup. Tetapi malangnya, anda seringkali diketemu dengan orang yang tidak tepat, di saat atau di tempat yang tidak sepatutnya anda menjalinkan hubungan dengannya.

Anda juga akan berfikir, kenapa begitu sulit untuk bertemu dengan seseorang seperti yang diidam-idamkan selama ini.

Selain itu, anda akan memikirkan impaknya apabila anda mula jatuh cinta dengan seseorang yang tidak secocok, seperti yang didambakan selama ini. Akhirnya, masalah besar akan timbul. Agar tidak terlepas daripada segala kebimbangan, langkah yang disenaraikan minggu ini seharusnya diterapkan.

* Tentukan batas waktu

Saat anda merencanakan untuk mendirikan rumah tangga, tetapi pasangan tidak sependapat dengan anda dengan memberi pelbagai alasan serta pertimbangan, langkah pertama adalah dengan menentukan batasan waktu.

Beri kekuatan kepada diri sendiri, bilakah masa terbaik bagi menamatkan zaman bujang. Misalnya, anda menetapkan satu tarikh lain untuk memulakan bicara pernikahan dengan pasangan.

Tiba sahaja waktu yang telah anda tentukan, katakan kepadanya hasrat atau tujuan dan keinginan anda yang terpendam.

Sekiranya, tiada sebarang perubahan atau si dia masih terpinga-pinga untuk menjawab lamaran anda, kenapa harus membuang masa. Jadi, lakukan perkara yang difikirkan terbaik untuk anda.

* Fleksibel

Setiap orang mempunyai minat dan hobi yang berbeza-beza. Oleh itu, walaupun anda saling menyintai, masih timbul hal-hal kecil yang harus dihadapi. Dalam hal ini, bincang sebab dan cara penyelesaiannya.

Apabila pasangan memilih untuk menonton televisyen di rumah dan anda pula mengajaknya keluar, cari jalan penyelesaian. Misalnya, ajak dia minum kopi di sebuah kafe, kemudian barulah membawanya menonton pertandingan bola sepak kegemarannya di rumah. Ingat, tiada siapa yang dapat mengubah seseorang, selain insan yang benar-benar dia sayangi.

Dalam urusan percintaan, terdapat beberapa persamaan yang pastinya akan dialami oleh setiap orang dalam pelbagai peringkat usia. Misalnya, perasaan berbunga-bunga saat sedang dilamun cinta, sehingga membuatkan seseorang berasa sedih dan sakit hati disebabkan patah hati. Namun, dari segi sasaran dan prioritasnya jelas berbeza.

Usia 40-an

Biasanya pada usia ini, mereka yang gagal dalam perkahwinan akhirnya akan memilih jalan singkat iaitu penceraian. Mereka yang gagal dalam perkahwinan pertama dulu, sekiranya kembali bercinta, biasanya mereka sudah lupa cara-cara menjalin hubungan atau berasa ragu untuk melakukan sesuatu walaupun telah menemui pasangan yang secocok.

* Perbaiki keterampilan bercinta

Apabila anda ingin bercinta buat kali kedua selepas putus ikatan perkahwinan, anda seharusnya menenangkan diri dahulu. Lakukan introspeksi dengan meminta seorang rakan menjadi teman kamu. Tanyakan kepadanya, apa kekurangan yang ada pada diri anda atau adakah anda perlu memperbaiki penampilan. Mungkin anda tidak menyedarinya secara langsung.

Satu perkara yang perlu diingatkan, perubahan yang anda lakukan tidak bererti anda harus berubah secara drastik. Anda tidak perlu melakukan pembedahan plastik untuk memperbaiki hidung atau anggota lain yang dianggap boleh memberi tuah kepada anda.

* Elak bercinta selepas cerai

Bagi sesetengah pasangan, mereka dilihat begitu terdesak untuk bercinta lagi sebaik sahaja baru bercerai. Apabila bercerai, anda memerlukan waktu untuk menyembuhkan luka lama dan bermuhasabah diri, misalnya mengapa terjadi perceraian. Ini penting agar kegagalan tersebut tidak berulang kembali.

Untuk mengetahui bahawa anda benar-benar ingin bercinta lagi, tanyakan kepada diri sendiri:

nAdakah anda menganggap semua lelaki tidak guna?

nAtau adakah semua wanita materialistik?

nAdakah anda terikat dengan pelbagai kegiatan, selain anak-anak dan pekerjaan?

nAdakah anda dapat mengendalikan diri dan dapat membentuk kehidupan percintaan baru?

Sekiranya jawapan anda 'ya' untuk semua pertanyaan di atas, bererti anda memiliki sikap dan pendirian yang sebenar.

* Hati-hati dengan buah hati

Tiada masa untuk bercinta? Luangkan waktu untuk bercinta dengan membawa anak-anak ke rumah sanak keluarga mahupun ibu bapa atau pengasuh yang boleh dipercayai. Anda tidak perlu memperkenalkan teman baru kepada anak-anak, tetapi cukup hanya mengatakan kepada mereka bahawa jika mereka memiliki kawan, maka anda juga memerlukan teman baik.

Sumber Kosmo.....